- Het mestoverschot van de Nederlandse landbouw wordt de komende jaren veel groter dan eerder verwacht, zo blijkt uit een rapport van het Nederlands Centrum Mestverwaarding, waarover het FD schrijft.
- Waar het kennisinstituut eerst uitging van een overschot van 300.000 volle tankwagens per jaar in 2030, lijken dat er 800.000 te worden.
- Er zijn ingrijpende maatregelen nodig om de mestcrisis het hoofd te bieden, bijvoorbeeld het bouwen van extra fabrieken die mest omzetten in kunstmest.
- Lees ook: Plannen provincies en rijksoverheid voor terugdringen stikstofuitstoot schieten tekort, volgens kritische kennisinstituten
De mestcrisis in Nederland wordt de komende jaren erger, zo blijkt uit nieuw onderzoek van het Nederlands Centrum Mestverwaarding (NCM). Het mestoverschot van de landbouw gaat door maatregelen om de waterkwaliteit te beschermen en geplande natuuruitbreiding oplopen naar circa 800.000 volle tankwagens met elk 35 ton drijfmest in 2030.
Dat zou een ruime verdubbeling van het mestoverschot zijn, dat alleen met ingrijpende maatregelen terug te dringen is.
Het mestoverschot werd eerder door NCM geraamd op de omvang van circa 300.000 tankwagens. Nu dat er veel meer worden, zijn er volgens het onderzoekscentrum drie maatregelen mogelijk. Die maatregelen zijn afzonderlijk of gecombineerd uit te voeren, zo meldt het Financieele Dagblad op basis van het NCM-rapport.
3 maatregelen tegen mestoverschot
De meest verregaande maatregel om het mestoverschot weg te werken is de veestapel met 37 procent laten krimpen. Wat zou betekenen dat bijna vier op de tien koeien het veld moet ruimen.
De tweede voorgestelde maatregel is het exporteren van de extra mest naar het buitenland. Als derde maatregel suggereert het NCM het bouwen van fabrieken die mest omzetten in kunstmestvervangers. Er moet in dat geval zeker een verdubbeling van het aantal fabrieken komen om het oplopende mestoverschot weg te werken.
Het ministerie van Landbouw zegt tegen het Financieele Dagblad dat er "geen pijnloze maatregelen" zijn om de mestcrisis op te lossen.
Mestprobleem voor nieuw kabinet
Het sterk oplopende mestoverschot is een probleem voor boeren, boerenorganisatie LTO en het nieuwe kabinet. Het landbouwministerie krijgt twee BBB-bewindslieden, die erop gebrand zijn Nederlandse boeren uit te zonderen van de nieuwe Europese mestregels.
Veel experts, waaronder afzwaaiend landbouwminister Piet Adema geloven niet dat de Europese Unie een uitzondering gaat maken voor Nederland.